Medical Medium, Straipsniai iš

3 dažniausiai pasitaikančios klaidos, kurias žmonės daro vartodami maisto papildus

Maisto papildu vartojimas

Maisto papildai žmonių gyvenime yra jau seniai. Tikriausiai galėtume sakyti, kad tūkstantmečius. Tačiau 21 amžiaus technologijų vystymasis suteikė galimybę pagaminti ir parduoti maisto papildų daugiau ir plačiau nei bet kada prieš tai. Technologijos ir inovacijos padėjo atrasti naujas maisto papildų formules ir jų vartojimo būdus. Taigi, maisto papildų pasaulis smarkiai išaugo, bet tuo pačiu ir atnešė daug naujų iššūkių. Tokių kaip daug skirtingų ir dažnai net kontraversiškų nuomonių, daug prieštaringų patarimų ir įpročių.

Norint sėkmingai orientuotis šioje šiuolaikinėse informacijos ir galimybių gausoje, pravartu žinoti, kaip atpažinti ir išvengti dažnai pasitaikančių klaidų, susijusių su maisto papildais ir jų vartojimu.

Papildu vartojimas

Dažnai pasitaikanti klaida Nr.1

Maisto papildai vartojami kartu su riebiu maistu

Riebalai neleidžia maistinėms medžiagoms laisvai judėti po organizmą ir būti efektyviai pasisavinamoms. Daugelis žmonių nežino, kad reikėtų atkreipti dėmesį į laiką, kada jie vartoja maisto papildus. Maisto papildai ir riebus maistas turėtų būti vartojami atskirai – idealiu atveju maisto papildų vartojimas neturėtų sutapti su riebaus ir daug baltymų turinčio maisto vartojimu.

Suvalgius riebaus maisto, sutrinka kitų maistinių medžiagų cirkuliacija kraujyje ir jų įsisavinimas į ląsteles. O gliukozė yra itin svarbi maistinėms medžiagoms pernešti. Pasak Anthony William (knygų serijos “Medical Medium” autoriaus), niekas negali judėti į ląstelę ir iš jos be gliukozės.

Taigi, vartoti maisto papildus kartu su su gliukoze, pavyzdžiui, bananais ar medumi, būtų efektyvu. Kai kuriuose maisto papilduose (pavyzdžiui, Vimergy produktuose, dėl šios priežasties jau yra pridėta glicerino). Net ir bulvėse yra pakankamai tinkamos gliukozės. O net ir sveikatai palankesnis riebus maistas, toks kaip riešutai, kokosai, augalinis pienas, turėtų būti vartojami atskirai nuo papildų. Papildai gali būti pasisavinami ir su riebalais, tačiau procesas sutrinka, pailgėja, ir gaunama maisto papildo nauda nėra maksimali. 

Pasiūlymas: vartoti maisto papildus ryte prieš valgant riebalų turintį maistą. Jei geriate salierų sultis, tada po 30 išgėrus jų. Kitas geras pasirinkimas – maisto papildus suvartoti vakare prieš einant miegoti. Geriausia praėjus 1-2 valandoms po paskutinio riebaus maisto.

Kai kurie maisto papildai, tokie kaip EPA/DHA (veganiški omega 3) ir vitaminas D3, taip pat turi riebalų ir yra būtent riebaluose tirpūs. Tai yra išimtys. Tačiau dauguma papildų geriausiai veikia, kai nėra jokių trukdžių, tokių kaip riebalai, ir kai kraujuje yra pakankamai gliukozės.

Papildu vartojimas

Dažnai pasitaikanti klaida Nr. 2

Neatkreipiamas dėmesys į maisto papilduose esančių mikroelemetų formą

Yra daug painios informacijos apie maistinių medžiagų formą. Yra daug prieštaringų nuomonių šiuo klausimu. O jei jums rekomendavo vartoti vitaminą B12, jūs turite pilną teisę paklausti – kokį? Kurio prekinio ženklo? Kuris iš šimtų skirtingų pasirinkimų parduotuvių lentynose yra efektyviausias, švariausias ir aukščiausios kokybės? Taigi, kokį vitaminą B12 vartoti?

Gana įprastas dalykas darant kraujo tyrimus tuo pačiu ir išmatuoti vitamino B12 kiekį. Jeigu jis būna žemas, rekomenduojama pradėti vartoti jo maisto papildus. Dažniausiai rekomenduojama patiems išsirinkti bet kurį produktą ir parduotuvės ar vaistinės nekreipiant per daug dėmesio į jo formą ir apskritai kokybę. Jei ant pakuotės parašyta B12 ir yra reikiamas vitamino B12 kiekis, daugeliui klausimų daugiau nebekyla.

Bet jei norite patikrinta informacija grįsto sprendimo renkantis būtent B12 papildus, žinokte, kad geriausiai absorbuojama B12 forma yra metiklkobalamino ir adenozilkobalamino mišinys.

Tai kai kitą kartą planuosite įsigyti naują maisto papildą, atidžiai perskaitykite informaciją ant pakuotės, kad sužinotumėte, kokia formulė yra naudojama. Štai dar keli gerai veikiančių ir efektyviai įsisavinamų formų pavyzdžiai:

  • B12 – metiklkobalamino ir adenozilkobalamino mišinys.
  • Cinkas – skystas cinko sulfatas. 
  • Magnis – magnio glicinatas. Taip pat tinka magnio malatas ir kai kurios magnio taurato formulės, bet magnio citratas yra nerekomenduojamas.
  • Folio rūgštis / foliatas / B9 – geriausiai pasisavinama forma yra metilo folatas arba 5-MTHF. Folio rūgštis yra sintetinė foliato forma, kurios organizmas nenaudoja tol, kol kepenys nepaverčia jos metilo folatu.

Patarimas: kitą kartą pirkdami maisto papildą, paskaitykite jo sudėtį ir įsitikinkite, kad jame esantis mikroelementas yra lengvai virškinama ir gerai pasisavinama jo forma. Jei nežinote, kuri formulė jums tinkamiausia, pasikonsultuokite su gydytoju arba pasidomėkite.

Papildu vartojimas

Dažniausiai pasitaikanti klaida Nr. 3

Vartojamos tinktūros, kurių sudėtyje yra alkoholio

Alkoholinės tinktūros istoriškai buvo labai svarbios. Prieš porą šimtų metų, kai nebuvo modernių technologijų, tai buvo vienas iš nedaugelio būdų pasigaminti geros kokybės tinktūrų.

Su visa pagarba liaudies medicinai ir protėvių išminčiai, jie elgėsi ir veikė pagal savo laikmetį. Tačiau tai, kad tai buvo padaryta, nebūtinai reiškia, kad tai mums atnešė didžiausią naudą. Tuo metu atrodė, kad tai daugiau žingsnis siekiant išgyventi. Liofilizacijos technologija ir kiti šiuolaikiniai švarūs gamybos būdai dar nebuvo atrasti.

Šiandien jau žinome alkoholio poveikį organizmui. Pirmoji priežastis, dėl kurios rekomenduojame vengti alkoholio tinktūrose ir papilduose, yra ta, kad alkoholis, net ir nedidelis jo kiekis, labai kenkia kepenų sveikatai. Dėl alkoholio kepenys tampa vangios, pažeidžiamos kepenų ląstelės ir sumažėja kepenų gebėjimas sintetinti vitaminus ir mineralus. Sutrinka visos daugiau kaip 2000 cheminių funkcijų, kurias atlieka kepenys.

Kitas dalykas, kurį reikia žinoti, yra tai, kad alkoholis neutralizuoja maisto papildo poveikį. Taigi, jei vartojate alkoholio pagrindu pagamintą tinktūrą, joje esantis maisto priedas neturės jokio poveikio jūsų organizmui. Vietoj maistingųjų medžiagų kepenys tiesiog lengvai apsinuodija alkoholiu.

Paskutinė priežastis yra ta, kad kukurūzų pagrindu pagamintas alkoholis dažnai naudojamas maisto ir farmacijos pramonėje – labai tikėtina, kad šie kukurūzai yra genetiškai modifikuoti arba užteršti GMO (beje, tas pats pasakytina ir apie citrinos rūgštį, kuri gaminama iš genetiškai modifikuotų kukurūzų).

Rekomendacija: jei ieškote vaistų, atidžiai pažvelkite į produkto etiketę. Ieškokite papildų be alkoholio. Įsitikinkite, kad produkte nėra alkoholio, dažnai vadinamo etanoliu.

Nerūpestingai pagaminti maisto papildai suteikia blogą vardą visiems maisto papildams

Tarkime, kad perkate maisto papildą pagal pažįstamo rekomendaciją. Pažįstamas rekomendavo vartoti cinko, kuris turėtų padėti organizmui kovoti su virusais. Bet jūs neturite jokios papildomos informacijos, kokį cinką vartoti. Stovite parduotuvėje ar vaistinėje prie maisto papildų lentynos ir svarstote, kurį pasirinkti. Negalite suprasti, kokią cinko formą turėtumėte pasirinkti, todėl renkatės bet kurias cinko kapsulės, nekreipdami dėmesio į tai, ar jose yra citrinos rūgšties ir kitų nereikalingų cheminių priedų. 

Blogiausias scenarijus gali būti toks, kad papildo vartojimas gali sukelti tam tikrų sveikatos sutrikimų. Tai gali būti viduriavimas ar tiesiog prasta savijauta. Geriausiu atveju jūs tiesiog nepajusite jokio teigiamo poveikio sveikatai.

Bet kadangi jūs neradote savo problemos sprendimo, darote išvadą, kad visi papildai yra beprasmiški, neveikia ir tikriausiai yra tik pinigų švaistymas. Deja tokios situacijos nutinka gana dažnai ir verčia žmones nuolat skeptiškai vertinti maisto papildus. Labai gaila, nes kokybiškas ir grynas maisto papildas gali turėti neįtikėtini teigiamą poveikį jūsų organizmui!

Belieka tikėtis, kad kitą kartą, kai ieškosite maisto papildų, šiek tiek geriau žinosite galimus spąstus, kurie trukdo gauti visas jo gerąsias savybes. 

 

Šaltiniai:

Anthony William Medical Medium knygos

Internetinis puslapis www.medicalmedium.com

—–

Šiame straipsnyje pateikta informacija skirta tik informaciniams tikslams. Tai nėra medicininė konsultacija, diagnozė ar gydymas. Jei atsiranda sveikatos problemų, reikia kreiptis į gydytoją arba sveikatos priežiūros specialistą. Jei norite naudoti alternatyvias ar naujas priemones savo sveikatai palaikyti, aptarkite šią informaciją su gydytoju. Parodykite savo gydytojui knygą šia tema ir aptarkite, ar ir kaip gydomasis maistas ir papildai galėtų būti naudojami jūsų sveikatai ar gydymui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *