Bulvių lazanija be glitimo ir be pieno produktų
Kas nemėgsta lazanijos?!!! Tačiau klasikiniame šio skanaus patiekalo variante deja neišvengiamai yra beveik visko, ko reikėtų vengti dėl geros sveikatos ir savijautos.
Tačiau tai nereiškia, kad lazanija negali būti ruošiama sveikai. Priešingai! Dalijamės bulvių lazanijos receptu, kuriame vietoj makaronų yra plonos bulvių plokštelės, tarpuose daug daržovių, pomidorų ir kreminis “sūrio” padažas iš žiedinių kopūstų – viskas, kas lazaniją daro lazanija! Nors joje nėra nieko tradicinio (išskyrus pomidorus).
Ar esate pasirengę išbandyti? Štai receptas!
Kiekis: 3-4 porcijos lazanijos gerbėjams
Paruošimo laikas: apie 1,5 val.
Sudėtingumo lygis: vidutinis
Jums reikės:
Lazanijos lakštams:
- 1 kg bulvių
- 130 g tapijokos krakmolo (arba bulvių krakmolo)
- 1 arbatinio šaukštelio česnako miltelių
- 1 arbatinio šaukštelio svogūnų miltelių
“Maltos mėsos” įdarui:
- 300 g pievagrybių (susmulkintų)
- 75 k graikinių riešutų (susmulkintų)
- 100 g morkų (nuluptų ir supjaustytų gabaliukais)
- 80 g salierų kotų (susmulkintų)
- 1 vidutinio dydžio svogūno (susmulkinto)
- 1 saujos šviežių petražolių (susmulkintų)
- 3-4 skiltelės česnako (susmulkintos)
- 380 g smulkintų pomidorų
- 2 šaukštų pomidorų pastos
- ½ arbatinio šaukštelio maltos aitriosios paprikos (neprivaloma)
- 1 arbatinio šaukštelio maltų kmynų
- 1 arbatinis šaukštelio maltos kalendros
- 1 arbatinio šaukštelio jūros druskos (arba pagal skonį)
“Sūrio” padažui:
- 475 g šviežių žiedinių kopūstų (žiedynų)
- 250 g bulvių (nuluptų ir supjaustytų)
- 120 ml nesaldinto migdolų pieno
- ½ arbatinio šaukštelio česnako miltelių
- ½ arbatinio šaukštelio svogūnų miltelių
- ⅓ arbatinio šaukštelio ciberžolės miltelių
- jūros druskos (pagal skonį)
Kaip pagaminti bulvių lazaniją:
- Pirmiausiai pagaminkite bulvių lakštus. Bulves išvirkite garuose ir leiskite joms visiškai atvėsti (jei norite, visas daržoves, kurias reikia išvirti garuose, galite išsivirti iš vakaro).
- Tada bulves sutrinkite, įmaišykite krakmolą ir prieskonius.
- Minkykite tešlą tol, kol ji taps vientisa ir ne per daug lipni.
- Didelę pjaustymo lentą arba virtuvės stalviršį išklokite kepimo popieriumi ir bulvių tešlą iškočiokite į ploną maždaug 0,5 cm storio tešlą. Išpjaukite tris vienodo dydžio lazanijos lakštus.
- Dėkite lakštus ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje 20-25 minutes. Viduryje kepimo apverskite lakštus.
- Kol bulvių lakštai kepa, paruoškite “maltos mėsos” mišinį ir “sūrio” padažą. Norėdami paruošti maltą mėsą, keptuvėje pakepinkite daržoves su prieskoniais: į keptuvę suberkite svogūnų kubelius ir kepkite 2-3 minutes. Tada sudėkite supjaustytus grybus, morkas ir salierus. Troškinkite 5-7 minutes ir visą mišinį perkelkite į virtuvinį kombainą.
- Įmaišykite smulkintus pomidorus, pomidorų pastą ir graikinius riešutus. Švelniai trinkite, kad susidarytų į maltą mėsą panaši masė. Stebėkite, kad mišinys nevirstų tyrele.
- Norėdami paruošti “sūrio” padažą, žiedinius kopūstus ir bulves išvirkite garuose. Sudėkite į maisto smulkintuvą kartu su migdolų pienu ir prieskoniais ir smulkinkite, kol padažas taps vientisos tekstūros.
- Paskutinis žingsnis – surinkti lazaniją! Į 24×32 cm dydžio kepimo indo dugną įdėkite bulvių lakštą, ant viršaus paskleiskite “maltos mėsos” mišinį (tiek, kad padengtų bulvių lakštą), tada užpilkite “sūrio”padažo sluoksnį. Procesą kartokite tol, kol turėsite pakankamai lakštų. Viršutinis sluoksnis turėtų būti paskutinis bulvių lakštas ir šiek tiek “sūrio” padažo.
- Kepkite lazaniją 200 laipsnių C temperatūroje 35-40 minučių, kol ji taps auksinės spalvos ir šiek tiek traški.
- Paruoštą lazaniją šiek tiek atvėsinkite ir patiekite kartu su šviežiomis salotomis lėkštėje arba vieną.
Skanaus.