Vegetariškas rabarbarų pyragas
Pavasarį, kai rabarbarų sezonas yra pačiame įkarštyje, niekas negali pranokti sultingo rabarbarų pyrago! Tikriausiai niekas neabejoja, kad rabarbarai puikiai tinka pyragui, bet ar žinojote, kad rabarbarai yra ne tik gardžiai rūgštaus skonio, bet ir turi itin daug antioksidantų, kurie padeda kovoti su uždegimais? Kad ir jūs galėtumėte kuo geriau išnaudoti rabarbarų sezoną ir pasimėgauti sočiu pyragu, dalijamės gardžiu, sultingu, bet visiškai nesudėtingu rabarbarų pyrago receptu, kurio skonis beveik identiškas klasikinio rabarbarų pyrago skoniui, tačiau jame nėra sviesto, glitimo ir baltojo cukraus!
P.S! Jei po ranka neturite rabarbarų, galite juos sėkmingai pakeisti obuoliais, kriaušėmis ar kitais sodo produktais – tai labai universalus receptas.
Kiekis: 6-8 pyragų mėgėjams
Paruošimo laikas : 45 minutės
Sunkumo lygis : vidutinis
Jums reikės:
- 2-3 didesnių rabarbarų stiebų
- 3 šaukštų klevų sirupo
- 80 g baltųjų ryžių arba avižinių miltų
- 120 g migdolų miltų
- 50 g bulvių arba tapijokos krakmolo
- 1 valgomojo šaukšto linų sėmenų miltų
- 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
- 1/4 arbatinio šaukštelio geriamosios sodos
- 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
- 177 ml augalinio pieno (tinka ir nesaldintas migdolų pienas!)
- 40 g obuolių arba kriaušių tyrės be pridėtinio cukraus (jei parduotuvėse nerandate be cukraus, pasigaminkite savo).
- 60-70 g kokosų cukraus
- 56 ml alyvuogių aliejaus ARBA 2 šaukštai obuolių tyrės + 2 šaukštai augalinio jogurto.
- 1 valgomasis šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 1 arbatinis šaukštelis malto cinamono
- 22 arba 24 cm skersmens (atsidarančia) torto forma
Kaip pasigaminti rabarbarų pyragą be glitimo?
Pirmiausiai, torto formos dugną išklokite kepimo popieriumi ir nuplaukite bei nulupkite rabarbarų stiebus. Rabarbarus supjaustykite maždaug pusės centimetro storio griežinėliais, sudėkite juos vieną šalia kito ant kepimo popieriumi išklotos torto formos dugno ir peiliu atsargiai nupjaukite tą dalį, kuri išlenda iš krašto. Tada dubenyje sumaišykite miltų be glitimo mišinį (ryžių ir migdolų miltus, bulvių arba tapijokos krakmolą ir linų sėmenų miltus), suberkite kepimo miltelius, sodą ir druską ir atidėkite į šalį.
Kitame dubenyje sumaišykite visus likusius ingredientus, išskyrus klevų sirupą: augalinį pieną, obuolių tyrę, alyvuogių aliejų (arba obuolių tyrę ir augalinį jogurtą), citrinos sultis, cukrų ir cinamoną. Tada suberkite miltų mišinį ir atsargiai maišykite tešlą iki vientisos masės. Jei tešla atrodo per skysta, įberkite dar šiek tiek miltų pagal skonį.
Prieš tepdami tešlą ant rabarbarų griežinėlių, supilkite klevų sirupą, kuris suteiks rabarbarams malonų, karamelinį skonį. Tada supilkite tešlą ant rabarbarų griežinėlių pyrago formos dugne ir pašaukite į įkaitintą 180 °C orkaitę kepti. Kepkite pyragą 35-40 minučių, kol viršus taps auksinės spalvos. Prieš patiekdami pyragą, leiskite jam atvėsti bent 30 minučių. Patiekdami apverskite pyragą aukštyn kojomis, kad rabarbarų sluoksnis būtų viršuje.
Ir štai – skanus pyragas, paruoštas patiekti!
P.S. Jei mėgstate klasikinio stiliaus rabarbarų pyragą, šį pyragą taip pat galima sėkmingai pagaminti susmulkinus rabarbarus, sumaišius juos su klevų sirupu ir įmaišius į tešlą. Kad ir kaip jį gamintumėte, tai tikrai bus nepaprastai skanus pyragas – labai rekomenduojame jį išbandyti. 🙂
Jei jums patiko šis pyragas, jus taip pat gali sudominti Karamelinis kokosų pyragas.