Keptas moliūgų rizotas
Šis keptas moliūgų rizotas – tikras rudens skanėstas, kuris yra nuostabaus skonio, o jį lengva pagaminti iš minimalaus kiekio ingredientų. Moliūgas rizotui suteikia natūralaus kreminio skonio ir saldumo, nenaudojant aliejaus, sviesto ar pieno produktų, kurių tradiciškai būna rizote. Rezultatas – rizotas, kuris yra aksominis, sodrus, turtingas daržovėmis, turintis mažai riebalų ir, žinoma, be glitimo – puikiai tinka tiek kasdieniam maistui, tiek šventiškesniems pietums ar vakarienei. Be to, tai universalus sveikatai naudingas patiekalas – moliūguose esanti gliukozė padeda kepenims, o rozmarinas ir šalavijas saugo organizmą nuo ligų sukėlėjų.
Kiekis: 4-6 rizoto mėgėjams
Paruošimo laikas: 60 minučių
Sudėtingumo lygis: lengvas
Jums reikės:
- 1 vidutinio dydžio svogūno (smulkiai supjaustyto)
- 2 skiltelės česnako (susmulkintos arba smulkiai supjaustytos)
- 400 g moliūgo (supjaustyto kubeliais)
- 2 šaukštų šalavijų lapų (smulkiai supjaustytų)
- 1 v.š. rozmarino (smulkiai supjaustyto)
- 285 g rizoto ryžių (paprastų arba rudųjų)
- 960 ml natūralaus daržovių sultinio
- 1 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 1 a.š. jūros druskos (arba pagal skonį)
- Saujos moliūgų sėklų (patiekti)
Kaip pasigaminti kepto moliūgo rizotą?
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių C. Į keptuvę įpilkite lašelį vandens ir sudėkite susmulkintą svogūną bei česnaką. Troškinkite, kol jie taps skaidrūs ir aromatingi. Tai turėtų užtrukti apie 5 minutes. Įpilkite tiek vandens, kad svogūnai ir česnakai nepriliptų prie keptuvės. Tada į keptuvę sudėkite moliūgo kubelius ir troškinkite apie 5 minutes.
Tuomet į kepimo indo (galima naudoti ir troškintuvą su dangčiu) dugną sudėkite troškintus svogūnus, česnakus ir moliūgus. Sudėkite rizoto ryžius, smulkintus šalavijus ir rozmarinus, citrinos sultis ir daržovių sultinį. Pagardinkite druska. Uždenkite kepimo indą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite rizotą apie 40-50 minučių, retkarčiais pamaišydami. Jei reikia, įpilkite daugiau daržovių sultinio arba vandens, kad rizotas išliktų kreminės konsistencijos.
Kai ryžiai ir moliūgai suminkštės, o skysčio perteklius išgaruos, išimkite kepimo indą iš orkaitės. Gerai išmaišykite, kad moliūgų gabaliukai įsimaišytų. Paragaukite ir, jei reikia, įberkite daugiau druskos. Sudėkite rizotą į dubenėlius ir patiekite su moliūgų sėklomis.









