Minkšta, traški, visiškai be glitimo ir mielių duona
Tokia duona tikrai įmanoma! Ji skani, greitai ir lengvai pagaminama, puikiai tinka pusryčių sumuštiniams arba kaip sotus užkandis prie pietų sriubos ar salotų.
Vienintelis skirtumas nuo įprastos duonos yra tas, kad joje nėra nė gramo glitimo, mielių ar kitų sveikatai nepalankių medžiagų.
O dabar pasiruoškite – paskaitykite receptą ir eikite gaminti.
Kiekis: apie 12 riekelių duonos
Paruošimo laikas: 1 val. ir 30 min.
Sudėtingumo lygis: vidutinis
Jums reikės:
- 100 g grikių miltų
- 100 g ryžių miltų
- 100 g avinžirnių miltų
- 40 g tapijokos krakmolo
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- ½ arbatinio šaukštelio sodos
- 3/4 šaukšto jūros druskos
- 50 g moliūgų arba saulėgrąžų sėklų
- 450 ml kambario temperatūros vandens
- 30 g baltojo gysločio (psyllium husks) miltelių (būtinai!)
Kaip pasigaminti duoną be glitimo:
- Pirmiausiai dubenėlyje sumaišykite baltojo gysločio miltelius (žiūrėkite tikslų kiekį!) su kambario temperatūros vandeniu ir atidėkite į šalį, kad išbrinktų.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus su tapijokos krakmolu, kepimo milteliais ir prieskoniais.
- Kai baltojo gysločio milteliai išbrinks ir susidarys tiršta lipni masė, suberkite ją į miltų mišinį ir pradėkite minkyti tešlą.
- Minkykite, kol baltojo gysločio milteliai gerai susimaišys su visais kitais ingredientais ir susidarys graži tešla.
- Jei tešla atrodo pernelyg lipni, įberkite dar šiek tiek tapijokos krakmolo.
- Suformuokite kepaliuką ir dėkite jį ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos arba į silikoninę formą (pastarajai nereikia kepimo popieriaus). Jei norite, pabarstykite kepimo skardą arba skardos dugną trupučiu tapijokos krakmolo, kad duona nepriliptų ar nesudrėktų.
- Įdėkite kepaliuką į įkaitintą 180 laipsnių C orkaitę ir kepkite 55-60 minučių.
- Tuomet išimkite duoną iš orkaitės ir, prieš pjaustydami, leiskite jai visiškai atvėsti.
- Skanaukite!
Jei ši duona vistik atrodo pernelyg sudėtinga, pirmam bandymui pirmiausiai galite pabandyti išsikepti tokią grikių duoną.