Medical Medium, Receptai, Sūru, Užkandžiai

Grikių duona

Neapdoroti grikiai yra tikras naminis supermaistas, turintis dvylika nepakeičiamų aminorūgščių, geležies, magnio ir cinko. Be to, žaliuose grikiuose visiškai nėra glitimo, todėl jais gali mėgautis ir tie, kurie nori vengti glitimo. Iš žalių grikių galima pasigaminti daug gerų dalykų, tai daugiafunkcinės kruopos, tinkančios tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams, taip pat puikiai tinkančios duonai kepti. Kaip visada kepant duoną, reikia šiek tiek kantrybės, bet skonis vertas laukimo! Be to, pagaminti grikių duoną visai nesudėtinga – tai įveikiama kiekvienam duonos mėgėjui. Kad galėtumėte patys išbandyti ir įsitikinti, jog tai skanu, dalijamės paprastu grikių duonos receptu!

Kiekis: keturiems
Paruošimo laikas: 6 val. + 12 val. + 45 min.
Sunkumo lygis: vidutinis
Jums reikes:

  • 400 g žalių grikių kruopų
  • 500 ml drungno vandens
  • švaraus virtuvinio rankšluosčio
  • didesnio plastikinio arba stiklinio dubens (nenaudokite metalinio dubens!).
  • medinių arba plastikinių šaukštų (nenaudokite metalinių šaukštų).
  • 1-2 šaukštelių druskos
  • 1-2 šaukštelių čija sėklų
  • 1-2 šaukštelių klevų sirupo arba kokosų cukraus
  • 2 šaukštų saulėgrąžų sėklų (nebūtina)
  • 2 šaukštų moliūgų sėklų (nebūtina)

Kaip pasigaminti gryną grikių duoną?

Sumaišykite vandenį ir žalias grikių krupas 6 valandas mirkykite grikius kambario temperatūroje. Tada išmirkytus grikius, sutrinkite trintuvu, blenderiu arba virtuviniu kombainu iki vientisos tekstūros. Perkelkite tešlą į pasirinktą plastikinį ar stiklinį indą, uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir padėkite į šiltą vietą 12 valandų. Idealiu atveju, tešlą reikėtų palikti pakilti 36 laipsnių temperatūroje, tačiau tinka ir šilta patalpa, pavyzdžiui, šalia šilto radiatoriaus. Labai svarbu įsitikinti, kad tešlą maišote tik mediniu arba plastikiniu šaukštu ir kad tešla nebūtų per stipriai uždengta. Užtenka vieno švaraus virtuvinio rankšluosčio. Taip tešla taip pat įgauna pakankamai oro.

Po 12 valandų tešla turėtų būti puri, o jos paviršiuje turėtų atsirasti mažų oro burbuliukų. Kai tešla bus paruošta, atsargiai įmaišykite druską, prieskonius ir sėklas, jei norite. Švelniai išmaišykite, kad tešla neprarastų purumo. Supilkite masę į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 45 minutes. Prieš pjaustydami būtinai leiskite duonai pailsėti po rankšluosčiu ir atvėsti.

Parašykite komentarą