Receptai, Sūru

Lešių netikras zuikis

läätse pikkpoiss

Tikriausiai iš vaikystės prisimenate klasikinį netikrą zuikį. Bet ar žinojote, kad netikras zuikis gali būti visiškai augalinės kilmės ir be riebalų? Tikrai taip! Lęšiai yra nepakartojami ankštiniai augalai, kuriuose gausu maistingųjų medžiagų. Jie yra maistingi ir sveiki, bet turi ir mažai riebalų. Suderinus lęšius su įvairiomis žolelėmis ir daržovėmis, gaunamas nepakartojamas skonių derinys, kuris puikiai tinka ir pakeisti kiaulienai. Žalieji ir rudieji lęšiai yra tvirtesnės tekstūros ir padeda zuikiui gražiai sukibti. Lęšių zuikis taip pat yra puiki sveiko, visaverčio maisto alternatyva ant vakarėlio stalo. Išbandykite patys!

Antraštė:Augalinis netikras zuikis su lęšiais ir grybais.
Kiekis:6-8 žmonėms
Paruošimo laikas:Apie 1 val. 15 min. + atvėsinimo laikas.
Sunkumo lygisLengvas
Jums reikės:

Netikram zuikiui:

  • 1½ puodelio rudųjų arba žaliųjų lęšių (285 g)
  • 4 puodeliai vaisių sultinio (944 ml)
  • 1 didelio svogūno (mažais kubeliais)
  • 2 vidutinio dydžio morkų (mažais kubeliais)
  • 400 g šampinjonų (supjaustytų griežinėliais)
  • 1 puodelio avižinių dribsnių be glitimo (90 g)
  • 4 šviežių česnako skiltelių (susmulkintos)
  • 1 arbatinio šaukštelio maltos paprikos
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio
  • 2 šaukštų pomidorų pastos
  • 1 arbatinio šaukštelio jūros druskos
  • saujos žalumynų (serviravimui)
  • 2 lauro lapų

Ant viršaus:

Kaip pasigaminti lęšių netikrą zuikį?

Įkaitinkite orkaitę iki 190°C temperatūros ir išklokite kepimo popieriumi kepimo formą (jei naudojate silikoninę formą, kepimo popieriaus naudoti nereikia.

Tada lęšius nuplaukite po tekančiu vandeniu ir užvirinkite su sultiniu bei lauro lapais. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite 15-20 minučių, kol lęšiai suminkštės, bet išlaikys formą.

Kol lęšiai verda, paruoškite daržoves. Supjaustytą svogūną, morką ir grybus troškinkite keptuvėje su trupučiu vandens. Kai daržovės bus paruoštos, sudėkite smulkintą česnaką, džiovintas žoleles ir jūros druską. Troškinkite dar 1-2 minutes. Išjunkite ugnį ir atidėkite daržovių mišinį į šalį.

Kai lęšiai bus paruošti, jei reikia, nusunkite vandens perteklių, išimkite lauro lapus ir supilkite lęšius į virtuvinį kombainą. Į lęšius suberkite daržovių mišinį ir avižinius dribsnius. Mišinį apdorokite virtuviniu kombainu iki vientisos masės, bet neleiskite, kad ji virstų tyrele. Švelniai trinkite, kol susidarys vientisa masė, bet neliks matomi lęšių ir daržovių gabalėlių.

Kai mišinys bus paruoštas, supilkite jį į kepimo formą (prieš tai išklotą kepimo popieriumi arba silikonine forma) ir tolygiai paspauskite. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite pomidorų pastą, klevų sirupą, citrinos sultis, vandenį bei prieskonius ir atsargiai aptepkite zuikį.

Tada pašaukite į orkaitę ir kepkite 190 laipsnių temperatūroje 45-50 minučių. Prieš pjaustydami leiskite atvėsti 10-15 minučių, papuoškite kaip norite ir patiekite.

Parašykite komentarą