Medical Medium, Receptai, Sūru, Užkandžiai

Grikių duona

Grikiu duona be glitimo

Naminė duona be glitimo ir be mielių

Neskrudinti žalieji grikiai yra tikras supermaistas, turintis dvylika nepakeičiamų aminorūgščių, geležies, magnio ir cinko. Be to, žaliuose grikiuose visiškai nėra glitimo, todėl jais gali mėgautis ir tie, kurie nori vengti glitimo.

O iš žalių grikių galima pasigaminti daug gerų dalykų – tai daugiafunkcinės kruopos, tinkančios tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams, taip pat puikiai tinkančios duonai kepti.

Kaip visada, kepant duoną, reikia šiek tiek kantrybės, bet skonis tikrai vertas laukimo! Be to, pagaminti grikių duoną visai nesudėtinga – tai įveikiama kiekvienam duonos mėgėjui.

Kad galėtumėte patys išbandyti ir įsitikinti, jog tai skani ir lengvai pagaminama duona, dalinamės paprastu grikių duonos receptu!

Kiekis: keturiems valgytojams
Paruošimo laikas: 6 val. + 12 val. + 45 min.
Sudėtingumo lygis: vidutinis

Jums reikes:

  • 400 g žalių grikių kruopų
  • 500 ml drungno vandens
  • 1-2 šaukštelių druskos
  • 1-2 šaukštelių čija sėklų
  • 1-2 šaukštelių klevų sirupo arba kokosų cukraus
  • 2 šaukštų saulėgrąžų sėklų (nebūtina)
  • 2 šaukštų moliūgų sėklų (nebūtina)

Kaip pasigaminti naminę grikių duoną:

  1. Sumaišykite vandenį ir žalias grikių krupas ir 6 valandas mirkykite kambario temperatūroje.
  2. Išmirkytus grikius sutrinkite maisto smulkintuvu ar galinga kokteiline iki vientisos tekstūros.
  3. Perkelkite gautą masę į pasirinktą stiklinį indą, uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir padėkite į šiltą vietą 12 valandų. Idealiu atveju, tešlą reikėtų palikti maždaug 36 laipsnių C temperatūroje, tačiau tinka ir šilta patalpa, pavyzdžiui, kambaryje šalia šilto radiatoriaus. Labai svarbu įsitikinti, kad tešlą maišote tik mediniu arba plastikiniu šaukštu ir kad tešla nebūtų per stipriai uždengta. Užtenka uždengti vienu švariu virtuviniu rankšluosčiu – taip tešla gauna pakankamai oro.
  4. Po 12 valandų tešla turėtų būti puri, o jos paviršiuje turėtų atsirasti mažų oro burbuliukų.
  5. Į tešlą atsargiai įmaišykite druską, prieskonius ir sėklas (jei norite). Švelniai išmaišykite, kad tešla neprarastų purumo.
  6. Supilkite masę į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite 180 laipsnių C temperatūroje 45 minutes.
  7. Prieš pjaustydami būtinai leiskite duonai visiškai atvėsti ir pailsėti po rankšluosčiu.

Skanaus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *