Veganiškas netikras zuikis iš lęšių
Ar prisimenate iš vaikystės netikrą zuikį? O ar žinojote, kad netikras zuikis gali būti be mėsos? Visiškai augalinės kilmės ir be riebalų? Tikrai taip! Lęšiai yra ypatingas ingredientas, kuriame gausu maistingų medžiagų. Jie yra maistingi ir sveiki bei turi mažai riebalų.
Suderinus lęšius su įvairiomis žolelėmis ir daržovėmis, gaunamas nepakartojamas skonių derinys, kuris puikiai tinka pakeisti mėsą.
Žalieji ir rudieji lęšiai yra tvirtesnės tekstūros ir padeda zuikiui tvarkingai sukibti.
Lęšių zuikis taip pat yra puikus sveiko ir visaverčio maisto variantas svečiams pavaišinti ar padėti ant šventinio stalo. Išbandykite patys!
Kiekis: 6-8 žmonėms
Paruošimo laikas: Apie 1 val. 15 min. + atvėsinimo laikas.
Sudėtingumo lygis: vidutinis
Jums reikės:
- 1½ puodelio rudųjų arba žaliųjų lęšių (285 g)
- 4 puodeliai daržovių sultinio (944 ml)
- 1 didelio svogūno (supjaustyto mažais kubeliais)
- 2 vidutinio dydžio morkų (supjaustytų mažais kubeliais)
- 400 g pievagrybių (supjaustytų griežinėliais)
- 1 puodelio avižinių dribsnių be glitimo (90 g)
- 4 šviežių česnako skiltelių (susmulkintų)
- 1 arbatinio šaukštelio maltos paprikos miltelių
- 1 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių
- 1 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio
- 2 šaukštų pomidorų pastos
- 1 arbatinio šaukštelio jūros druskos
- 2 lauro lapų
- saujos žalumynų (serviravimui)
Ant viršaus:
- 65 g pomidorų pastos
- 2 šaukštų klevų sirupo
- 1 šaukšto citrinos sulčių
- 1 šaukšto vandens
- ½ arbatinio šaukštelio česnako miltelių
- ½ arbatinio šaukštelio svogūnų miltelių
- ¼ arbatinio šaukštelio jūros druskos
Kaip pasigaminti lęšių netikrą zuikį:
- Įkaitinkite orkaitę iki 190°C temperatūros ir išklokite kepimo popieriumi kepimo formą (jei naudojate silikoninę formą, kepimo popieriaus naudoti nereikia).
- Lęšius nuplaukite po tekančiu vandeniu ir užvirinkite su sultiniu bei lauro lapais. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite 15-20 minučių, kol lęšiai suminkštės, bet išlaikys formą.
- Kol lęšiai verda, paruoškite daržoves. Smulkiai supjaustytą svogūną, morką ir grybus troškinkite keptuvėje su trupučiu vandens. Kai daržovės bus paruoštos, sudėkite smulkintą česnaką, džiovintas žoleles ir jūros druską. Troškinkite dar 1-2 minutes. Išjunkite ugnį ir atidėkite daržovių mišinį į šalį.
- Kai lęšiai bus išvirę, jei reikia, nusunkite vandens perteklių, išimkite lauro lapus ir supilkite lęšius į virtuvinį kombainą. Į lęšius suberkite patroškintų daržovių mišinį ir avižinius dribsnius. Mišinį susmulkinkite virtuviniu kombainu iki vientisos masės. Lėtai smulkinkite, kol susidarys vientisa masė ir neliks matomų lęšių ir daržovių gabalėlių.
- Kai mišinys bus paruoštas, sudėkite jį į paruoštą kepimo formą ir tolygiai suspauskite.
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite pomidorų pastą, klevų sirupą, citrinos sultis, vandenį bei prieskonius ir atsargiai aptepkite zuikio viršų.
- Pašaukite į orkaitę ir kepkite 190 C laipsnių temperatūroje 45-50 minučių. Prieš pjaustydami leiskite atvėsti 10-15 minučių, papuoškite žalumynais ir patiekite.
Skanaus.