Veganiški koldūnai be mėsos
Trokštate koldūnų, bet prekybos centruose nerandate tinkamų? Ne bėda – turime jums įdomią alternatyvą: veganiškus koldūnus be glitimo iš bulvių tešlos. Taip, perskaitėte teisingai – bulvių tešla! Bulvės iš tiesų yra universali daržovė, kurią galima virti ir troškinti, taip pat iš jos galima gaminti tikrai įdomius patiekalus, o šie koldūnai neabejotinai yra vienas iš jų! Tešloje susitinka virtos bulvės ir tapijokos krakmolas, o įdaras – aromatingi grybai. Rezultatas – tikrai komfortiškas patiekalas, kuris yra palankus ūsų sveikatai. Jei jau seniai svajojate apie koldūnus, pats metas nuskusti bulves ir išbandyti juos dabar! 😉
Kiekis: maždaug 14-16 didesnių koldūnų
Paruošimo laikas: apie 1,5 valandos (jei naudojate iš anksto paruoštas ir atvėsintas bulves)
Sudėtingumo lygis: lengvas
Jums reikės:
Koldūnų tešlai reikės:
- 444 g garuose virtų bulvių
- 1 puodelio + ¼ puodelio bulvių krakmolo (minkymui)
- 3 šaukštų tapijokos krakmolo
- ½ puodelio vandens
Įdarui reikės:
- 260 g pievagrybių (arba kitų pasirinktų grybų)
- 1 v.š. smulkiai supjaustyto česnako
- 1 (vidutinio dydžio) smulkiai supjaustyto svogūno
- 1 v.š. kokosų aminos padažo
- Žiupsneli0 aitriosios paprikos miltelių
- Svogūno laiškų, sezamo sėklų ir pan.
- Druskos (neprivaloma, pagal skonį)
Kaip pagaminti koldūnus iš bulvių tešlos?
Pradėkite gaminti įdarą, kad jis šiek tiek atvėstų. Grybus smulkiai supjaustykite ir sudėkite į keptuvę kartu su susmulkintu česnaku ir svogūnu. Troškinkite, kol grybai bus beveik paruošti. Tada pagardinkite aitriosios paprikos milteliais ir kokosų amino padažu ir patroškinkite dar kelias minutes arba kol išgaruos vandens perteklius. Grybų įdaras turi būti kuo sausesnis, t. y. neplaukioti skystyje. Kitaip jis gali blogai prilipti prie tešlos.
Norėdami pagaminti koldūnus, garuose virtas bulves supilkite į didelį dubenį ir sutrinkite iki vientisos masės (tam puikiai tinka bulvių trintuvė). Tada įmaišykite bulvių ir tapijokos krakmolą ir šiek tiek druskos. Minkykite tešlą, kol susidarys elastingas, nuo rankų atsiplėšiantis tešlos kamuolys (jei reikia, įberkite dar krakmolo).
Tada iš tešlos formuokite nedidelius kąsnio dydžio rutuliukus ir priplokite juos prie stiklinės dugno taip, kad kepimo popierius būtų tarp tešlos rutuliuko ir stiklinės – taip išvengsite stiklinės prilipimo prie tešlos rutuliuko.
Į vieną tešlos lakšto pusę dėkite maždaug po šaukštelį grybų mišinio, uždėkite vieną pusę ant kitos ir pirštais prispauskite – turėtų gautis forma, panaši į pusmėnulį arba koldūną. Jei norite, taip pat galite atsargiai šakute suspausti kraštus, kad gautumėte gražų dantytą kraštą. P.S. Įsitikinkite, kad tešla nėra per plona ir kad ją sulenkdami paliksite šiek tiek vietos kraštuose, kad įdaras nepradėtų lįsti lauk. Svarbu to nepamiršti, kad koldūnai gražiai laikytųsi kartu.
Procesą kartokite, kol turėsite pakankamai tešlos ir įdaro. Virkite koldūnus verdančiame vandenyje 4-5 minutes, retkarčiais pamaišydami, kol koldūnai iškils į paviršių (tai ženklas, kad koldūnai pagaminti).
P.S. Jei turite mažesnį puodą, virkite koldūnus keliomis partijomis, kitaip koldūnai gali sulipti arba tinkamai neišvirti.
Koldūnus patiekite, pavyzdžiui, su šviežiomis salotomis arba su kuo nors kitu, kuo tik panorėsite!
*Koldūnų tešlos receptas, įkvėptas „Girl Gone Wild Blues”: https://girlgonewildblues.com/spicy-potato-noodles-with-oil-free-chili-oil/









