O JEI PASIRINKTUMĖTE SORAS VIETOJ RYŽIŲ ŠIANDIEN?
Ekologiškos soros (Panicum miliaceum), kuriose nėra glitimo, tikriausiai yra viena seniausių grūdinių kultūrų pasaulyje ir vis dar auginama visame pasaulyje. Tūkstančius metų jos naudojamas žemės ūkyje ir vertinamos tarp daugelio vietinių kultūrų. Europoje soros auginamos jau daugiau kaip 6000 metų.
Soros labai lengvai prisitaiko ir puikiai auga sausame ir karštame klimate. Todėl soros yra populiari kultūra besivystančiose šalyse. Sorų augimo laikotarpis yra ypač trumpas, o derlius gali būti nuimtas praėjus dviem mėnesiams po pasodinimo. Spartus sorų augimas neabejotinai prisidėjo prie jų populiarumo.
Lukštentos soros yra baltymų šaltinis ir tinka įvairioms dietoms. Soros – tai grūdai be glitimo, todėl celiakija sergantiems žmonėms jos yra itin geras pasirinkimas. Soros tinka kaip garnyras, panašiai kaip ryžiai. Galima virti ilgiau ir gaminti košę. Išmirkytos ir nuluptos soros taip pat puikiai tinka žalioms košėms ir neapdorotiems kepiniams.
KAIP PARUOŠTI SORAS
Nuplaukite soras. 1 dalį nuplautų sorų virkite prie 3 dalių vandens apie 25 minutes.
MAISTINIAI DRIBSNIAI IR GRŪDAI
Dribsniai ir grūdai yra universalios alternatyvos kepimui be glitimo, virimui ir užkandžiavimui. Populiarėjant kepimui ir virimui be glitimo, šalia tradicinių makaronų, ryžių ir avižų atsirado ir kvinojos, soros bei amaranto.
Net jei mėgstate paprastą maistą, nebijokite naujų alternatyvų – dribsnius ir grūdus be glitimo lengva naudoti. Jums tereikia verdančio vandens ir mėgstamų prieskonių. Košė gaminama iš burnočių ir sorų, troškinant jas šiek tiek ilgiau nei įprastas avižas. Taip pat galite kurti naujus, skirtingų dribsnių derinius ir sugalvoti visiškai naujų jų panaudojimo būdų! Daugeliui košių, likusių nuo pusryčių, galima suteikti naują gyvybę keksiukų keptuvėje. Tik jūsų vaizduotė yra riba!
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.